GD001 - Smokkel- en commiezenroute

Smokkel- en commiezenroute langs de Berkel bij minimaal 30 personen voor € 41,95 p.p. All Inclusive

(Smokkeltocht Nederland/Duitsland langs de Berkel speciaal voor senioren)

Aankomst 12.30 uur te Eibergen/Holterhoek. Vertrek 18.45 uur vanuit Eibergen.

 

Voor de bewoners van het grensgebied was smokkelen een ‘way of life’. Kon je de eindjes maar moeilijk aan elkaar knopen? Dan was smokkelen vaak een oplossing. Dat levert heel veel spannende verhalen en grappige anekdotes op. Hoogtepunten zijn de uitstekende verzorging en de boeiende smokkel en commiezenroute langs de Duits/Nederlandse Berkel o.l.v. een goed gebekte gids in de middag.

Lees meer: GD001 - Smokkel- en commiezenroute

GD002 - Smokkel- en commiezen middagroute

Smokkel- en commiezen middagroute langs de Berkel bij minimaal 30 personen voor € 29,00 p.p. all inclusive.

(Middagtocht Nederland/Duitsland langs de Berkel speciaal voor senioren)

Aankomst 12.15 uur te Eibergen/Holterhoek. Vertrek 17.00 uur vanuit Eibergen.

 

Voor de bewoners van het Berkelland was smokkelen een ‘way of life’. Zij bedachten elke keer weer nieuwe trucs om de grenswachters om de tuin te leiden, maar die waren ook niet van gisteren en speelden daar handig op in. Dat levert heel veel spannende verhalen en grappige anekdotes op, die onze gids vanmiddag uitgebreid aan u zal vertellen.

Lees meer: GD002 - Smokkel- en commiezen middagroute

GD003 - Smokkeltocht speciaal voor dames

Smokkeltocht speciaal voor dames bij minimaal 30 personen voor € 49,95 p.p. All Inclusive.

Aankomst 10.00 uur te Ambt Delden. Vertrek 19.15 uur te Eibergen/Holterhoek.

 

De oeroude “helweg” (handelsweg) liep via Münster - Oldenkott - Kasteel Twickel Delden - Zutphen en verbond het Duitse achterland met de Nederlandse steden in het westen. De streek tussen Herikerberg en het Duitse Munsterland is bij velen onbekend, maar heeft zoveel moois te bieden. Vlakbij het middeleeuwse stadje Delden, nabij kasteel Twickel vind je de monumentale Boerderij Wendezoele, ingericht als museumboerderij tussen de goed onderhouden akkers, tuinen en boomgaard, zoals dat er tot 1960 heeft uitgezien. Toen in 1992 de grenscontrole door het Schengenverdrag definitief verdween, was het niet meer interessant om nog waren te smokkelen. Maar de spannende verhalen en de grappige anekdotes, hoe de smokkelaars steeds weer nieuwe manieren bedachten om de commiezen (grenswachters) te slim af te zijn, worden nog steeds met veel plezier verteld.

Lees meer: GD003 - Smokkeltocht speciaal voor dames

GD004 - Smokkelstamppottocht Berkelland-Lüntenerveld

Smokkelstamppottocht Berkelland-Lüntenerveld bij minimaal 30 personen voor € 25,95 p.p. all inclusive.

(Smokkeltocht door Berkelland en Lüntenerveld speciaal voor senioren)

Aankomst 12.15 uur te Eibergen/Holterhoek. Vertrek ca. 16.30 uur vanuit Eibergen.

 

Het is één nieuwe Smokkelroute en een van de leukste “Smokkel stamppottochten” in de herfst en wintermaanden door het grensgebied van Berkelland en Lüntenerveld. De grensstreek van de Berkel tussen Nederland en Duitsland heeft iets magisch. In 1992 verdween de grenscontrole tussen Nederland en Duitsland. Voor de bewoners van het Berkelland- Lüntenerveld was smokkelen een ‘way of life’. Deed je er niet aan mee, dan wist je er wel van. Kon je de eindjes maar net aan elkaar knopen? Dan was smokkelen een oplossing. Smokkelaars bedachten elke keer weer nieuwe trucs om de grenswachters om de tuin te leiden, maar die waren ook niet van gisteren en speelden daar handig op in. Dat levert heel veel spannende verhalen en grappige anekdotes op. Hoogtepunt van deze tocht naast het bijzonder lekkere stamppotbuffet is de boeiende smokkelroute langs de Duits/Nederlandse Berkel die in prachtige herfst- of winterkleuren is getooid.

Lees meer: GD004 - Smokkelstamppottocht Berkelland-Lüntenerveld