Reis-Bouwstenen voor groepen

Bouwsteen 1: Boerderij ’t Westendorp, Aalten (Gelderland)

Boerderij ’t Westendorp aan de Westendorpweg en de winkel met het restaurant aan de Loohuisweg in Aalten vormen samen Suzie’s Farm. Op Suzie’s Farm zijn 4 bijzondere collecties te zien, allemaal al een museum op zich:

  • In het kinderwagenmuseum zie je vele kinderwagens, poppenwagens en baby accessoires uit de jaren tussen 1850 en 1980.
  • Museum De Gewolkte Pot staat bomvol voorwerpen van alleen maar grijs gewolkt emaille, maar wát een variatie.
  • Het strijkijzermuseum ’t Olde Striekiezer komt uit Drenthe en is in 42 jaar met veel plezier bij elkaar verzameld. Bewonder hier vele honderden strijkbouten door de eeuwen heen.

Het nieuwste museum herbergt onwaarschijnlijk grappige en bijzondere Engelse theepotten. Zo zie je de Britse koningin, Downingstreet 10, de Big Ben, een compleet dorp, maar ook een bruidspaar, dierentuindieren, voertuigen, inrichting van huizen, Disney figuren en de kerstman.

Ook zie je antieke boerenvoorwerpen, een wekkerverzameling met meer dan 2000 wekkers en een grote verzameling van allerlei soorten koffie- en theepottenpotten.

Tijdsbesteding van c.a. 10.00 uur tot 11.30 uur. Zie ook www.hetwestendorp.nl.

Bouwsteen 2: Farm & Country Fair, Aalten (Gelderland)

Op de Farm & Country Fair is alles rondom landleven en boerderij te vinden. Dit evenement staat in binnen- en buitenland bekend om haar enorme variatie: van prachtige winkels, alles over ons eten tot complete dierendorpen met allemaal een eigen thema. In het vintage dorp ga je jaren terug in de tijd met decoratie en voertuigen van vroeger. Natuurlijk is er veel entertainment: hippe foodtrucks, gevarieerde kinderattracties en echte luistermuziek zorgen voor een ontspannen sfeer. De Farm & Country Fair is een belevenis voor elke leeftijd.

Tijdsbesteding van 09.30 uur tot 16.30 uur.
Kijk voor de data op de website www.countryfair.nl.

Bouwsteen 3: Trainingscentrum en Dierenhotel De Bréborgh, Bentelo (Overijssel)
Kan heel goed ingepast worden in de middagtocht Kris Kras Tukkerland.

Landelijk gelegen in Bentelo vindt u het trainingscentrum en dierenhotel de Bréborgh. Zij zijn veel meer dan alleen een dierenhotel voor honden en katten, maar verzorgen ook allerlei cursussen voor honden. Of het nu de puppycursus is voor de allerkleinste, de gevorderde cursus voor de puberende hond of de behendigheidscursus voor de knapste hond en zijn sportieve baasje. Niet voor niets hanteren zij de slogan “Geluk van uw huisdier start met een natte neus en een kwispelende staart.”

De Bréborgh beschikt als een van de weinige ook over een crematorium, waar zowel huisdieren als ook paarden kunnen worden gecremeerd, waarbij de as in een urn meegenomen kan worden, zodat u de mooie momenten kunt koesteren.
Zie ook www.debreborgh.nl.

Programma:
Begroeting in de ontvangstruimte met koffie en koekje. Uitleg en informatie over het reilen en zeilen van de Bréborgh, korte rondleiding door trainingsruimten en oefenveld, ontmoeting met wat puppy hondjes en eventueel voor geïnteresseerde een bezoek aan de crematieruimte en oven.

Prijs € 4,00 p.p. inclusief 1 x koffie met koekje, entree, rondleiding en uitleg. Tijdsduur excursie maximaal 60 minuten. Boekingen alleen via de Dagtochtencentrale.nl

Bouwsteen 4: Watermolen Den Haller, Diepenheim (Overijssel)
Het pittoreske plaatsje Diepenheim. Aan de Grotestraat bij Café – Restaurant Irma’s, zullen we om 10.15 uur de heerlijke verse koffie met zelfgemaakt advocaat schuimgebak gebruiken. Aan de weg van Diepenheim naar Hengevelde ligt een korenwatermolen die al vroeg in de Middeleeuwen genoemd werd, het is Watermolen Den Haller”. De molen wordt aangedreven door het water van de Diepenheimse Molenbeek. We worden hier om 11.15 uur ontvangen door de enthousiaste molenaar die ons alles kan vertellen over de molen. Tot 1970 was de molen nog dagelijks in bedrijf. De boeren lieten er hun graan malen. De watermolen is nog grotendeels in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven.
Tijdsbesteding van 10.15 tot 12.15 uur.
Zie ook www.irmasdiepenheim.nl en www.watermolendenhaller.nl.
Bouwsteen 5: Oranjemuseum Nieuwe Haghuis, Diepenheim (Overijssel)
Oranjemuseum Nieuwe Haghuis is ingericht met een ruime collectie van ruim 2000 mooie en bijzondere oranje items. Een ander onderdeel van ons museum is Twents boerenantiek en over plaatselijke volksgebruiken en tradities zoals die eeuwenlang in en rond Diepenheim hebben gegolden en soms nog gelden. Het laten zien en vooral het vertellen over een kabinet, ingericht volgens oude gebruiken, is vooral voor bezoekers uit andere streken van Nederland een welkome afwisseling gebleken. De één vindt de oranje collectie prachtig en de ander heeft meer met het Twents boerenantiek. Tijdens uw bezoek wordt er ruim aandacht besteed aan de historie van het Oranjehuis, de Twentse tradities en volkscultuur en de ontstaansgeschiedenis van het museum. De rondleiding is zeer persoonlijk en enthousiast, met oog voor detail en allerlei leuke anekdotes.
U wordt hier om 10.15 uur ontvangen met koffie met Amaliagebak en aansluitend de enthousiaste rondleiding door de gids.
Tijdsbesteding van 10.15 u. tot 12.00 uur.
Zie ook www.oranjemuseumdiepenheim.nl
Bouwsteen 6: Grenslandmuseum, Dinxperlo (Gelderland)

Het Grenslandmuseum, dat in een bezienswaardig pand uit de 18e eeuw gevestigd is, vertelt de bezoeker verhalen over het leven aan de grens. Beleef het ontstaan van die grens, het werk van de douane, de enorme gevolgen van de wereldoorlogen, de grenshandel en de huidige samenwerking tussen de dorpen. De collectie bestaat uit authentiek materiaal zoals: documenten, foto’s, uniformen, douane voorwerpen, smokkelwaar, in beslaggenomen goederen en wapens, smokkeltrucs en opgetekende verhalen. Het museum organiseert ook thema-exposities en rondleidingen.

Begin 2022 is de basisexpositie uitgebreid met 11 grote, kleurrijke panelen, die in woord en beeld de bijzondere geschiedenis belichten van het stukje grens door Dinxperlo en Suderwick. De “Geschiedenis van de grens” laat zien dat besluiten, genomen in verre hoofdsteden, grote invloed hebben op het dagelijks leven van grensbewoners. Verder zijn nu ook voorwerpen te zien over de Duitse douane (Zoll), verzameld door Zollbeamter Hoymann.

Tijdsbesteding van 10.15 tot 11.30 uur.
Zie ook www.grenslandmuseum.nl en www.devorstdinxperlo.nl

Bouwsteen 7: Mallumse Molen, Eibergen (Gelderland)

In de buurtschap Mallum aan de rivier de Berkel gelegen oud Saksische boerderij uit 1753, Het Muldershuis zullen we om 11.00 uur de heerlijke verse koffie met zelfgemaakte monchougebak gebruiken. Aansluitend brengt u een bezoek aan de Mallumse Molen, een door water aangedreven koren- en pelmolen, gelegen aan de oude arm van de rivier de Berkel. Het is een onderslagmolen en gebouwd in 1748. De molenaar wil u graag ontvangen in zijn molen en u de nodige uitleg geven.
Tijdsduur van 11.00 tot 12.15 uur.
Zie ook www.hetmuldershuis.nl en www.eibergsemolens.nl

Bouwsteen 8: Synagoge Enschede (Overijssel) – Welkom in de mooiste synagoge van Europa!

Kan heel goed ingepast worden bij de middagtocht Kris Kras Tukkerland.

U bent van harte welkom in de prachtige en unieke Synagoge. Al sinds 1928 is het monumentale gebouw -een ontwerp van Karel de Bazel- een architectonisch sieraad voor Nederland. In 1998 werd het gebouw Rijksmonument en na een grondige restauratie is de Synagoge sinds 2004 weer in al zijn pracht te bewonderen. Het gebouw wordt nog altijd gebruikt als gebedshuis. Onder leiding van een enthousiaste gids komt u veel te weten over de bijzondere geschiedenis en wetenswaardigheden van dit prachtige Joodse gebedshuis. Waarom zie je zo vaak het getal twaalf, wat zit er achter de gordijnen, wat doen slangen en leeuwen in de synagoge en waarom heeft de ene kandelaar zeven armen en de andere negen?

Programma: ontvangst door gids(en) rondleiding door de diverse ruimtes van de Synagoge en bij het napraten na afloop thee of koffie. Totale tijdsduur 75 minuten.

Prijs € 5,00 p.p. bij minimaal 30 deelnemers. Boekingen via de Dagtochtencentrale.nl.

Bouwsteen 9: Bosbessenkwekerij De Haarakker, Langeveen (Overijssel)
De Haarakker is een bosbessenkwekerij in Langeveen, gelegen tussen Hardenberg en Oldenzaal, met verschillende stukken grond waar meer dan 18.000 bosbessenstruiken op staan in zes verschillende rassen, zodat verspreid over het oogstseizoen kan worden geplukt. De groep wordt ontvangen in een prachtig en sfeervol ingericht gedeelte van de landelijke Twentse boerderij. Hier wordt u ontvangen met koffie en overheerlijke blauwe bessen gebak en aansluitend volgt een boeiende film van 25 minuten. Daarna volgt een rondwandeling met uitleg langs het bosbessenveld, en door de schuur met opslag van de bosbessen.
Tijdsduur van 10.15 uur- 11.30 uur. Zie ook www.dehaarakker.nl
Bouwsteen 10: Manderveense Aardbei, Manderveen (Overijssel)
Bij de Manderveense Aardbei staat alles in het teken van deze lekkere rode vrucht. Op de stoelen liggen aardbeienkussentjes, koffie drink je uit een aardbeien beker, voor de ramen hangen aardbeiengordijntjes. De aardbeien worden op een bijzondere manier geteeld. Ze staan niet in de grond, maar op stellingen. Hierdoor gaat het plukken makkelijker en blijven ze mooi schoon. Natuurlijk worden van al die aardbeien heerlijke producten gemaakt, die u natuurlijk kunt proeven. Vanaf 1 mei tot en met half oktober is het aardbeienseizoen geopend.
Tijdsduur 10.15 uur tot 11.30 uur. Zie ook www.demanderveenseaardbei.nl
Bouwsteen 11: Tuinen de Roode Hoeve, Nijbroek (bij Terwolde, Gelderland)
Een prachtige IJsselhoeve van meer dan 100 jaar oud met daaromheen de meest schitterende tuinen, dat is Tuinen de Roode Hoeve. Men wandelt langs de vele veldschuren in mei/juni overdekt door een zee van ramblerrozen, langs 4 bont gekleurde bloemvakken. Lange paden door de wilde grassen laten je het open landschap met de schaapskudde beleven. Door de boomgaard komt men aan de voorzijde van de hoeve, waar weelderige borders op kleur, omsloten door hagen, een rozen berceau en oude bomen, liggen. Recht voor het huis bieden ronde bloem borders uitzicht tot aan de horizon. Maar ook binnen is het fantastisch, groepen worden ontvangen in de schitterende tuinkamer. Bezoek mogelijk van 1 mei tot en met 1 september.

Tijdsduur van 10.15 uur tot 11.30 uur. Zie ook www.tuinenderoodehoeve.nl

Bouwsteen 12: Chocolaterie Magdalena, Vierakker (bij Zutphen, Gelderland)

Chocolade- en Koffiehuis Magdalena ligt in het bos bij Vierakker/Wichmond. Hier maken Magdalena en Michael de lekkerste chocoladebonbons, in allerlei soorten en maten. Het sfeervolle pand uit 1875 bestaat uit een koffieschenkerij met mooi terras, een chocoladewinkel en een ontvangstruimte voor de presentatie van een film en leuke demonstratie chocolade maken.
Tijdsduur 10.15 uur tot 11.30 uur. Zie ook www.chocolaterie-magdalena.nl

Interesse in één van deze bouwstenen?