Home 9 Groepsdagtochten 9 Duitsland 9 DLD003 – Smokkel- en Commiezen route Alstätte

DLD003 – Smokkel- en Commiezen route Alstätte

De grensstreek bij Rekken en Oldenkott tussen Nederland en Duitsland heeft iets mysterieus. In 1992 verdween de grenscontrole tussen Nederland en Duitsland. Voor de bewoners aan de grensstreek was smokkelen heel gewoon. Smokkelde je zelf niet, dan wist je er wel van. Kon je de eindjes maar net aan elkaar knopen? Dan was smokkelen een manier om het op te lossen. Niet geheel zonder gevaar trouwens. Smokkelaars bedachten elke keer weer iets nieuws om de grenswachters om de tuin te leiden, maar die waren ook niet van gisteren en speelden daar handig op in. Dat levert heel veel spannende verhalen en grappige anekdotes op.

Programma:

Vanaf uw woonplaats rijdt u met uw eigen touringcar via Enschede naar het 8 km verder op gelegen Dorfgasthof Wissing, Alstätte-Ahaus. Het vriendelijke personeel heeft de tafels al ingedekt. Gelegenheid voor een aperitiefje en om 12.45 uur wordt het tijd voor de koffietafel met diverse broodjes en brood van de warme bakker, roomboter, diverse soorten vleeswaren en kaas, zoetigheid en jam, zelfgemaakte kroket en zoveel koffie, thee of melk als u wilt.

Onze gids staat al bij de bus als u om 13.45 uur instapt voor de 2 uur durende smokkel- en commiezenroute langs de Berkel. Hij zal u van het begin tot het einde boeien met zijn prachtige verhalen en anekdotes over de Duits/Nederlandse bewoners. U komt langs gehuchten, kroegjes, grenspalen, kappelletjes, smokkelweggetjes en commiezen huizen. Uniek is het veengebied “Zwilbrocker Venn”. Dit is de noordelijkste plek in Europa waar zachtroze Flamingo’s in het voorjaar neerstrijken om te broeden. Ook brengt u een bezoekje aan de 300 jaar oude, prachtige barokke kerk gewijd aan Franciscus van Assisi. De bijnaam is de “barokke parel van het Munsterland”. Al met al een onvergetelijke middag die u langs weggetjes en gehuchten heeft gebracht waar u nog nooit geweest bent en van gehoord hebt. Als we tegen 16.15 uur terug zijn bij Dorfgasthof Wissing is er nog tijd voor een consumptie. Dit kan bij mooi weer op het terras. Daarna serveert de kok u om 17.00 uur het 3-gangen diner. U kunt kiezen voor het Wissing Spiesbraten 3-gangen diner of het Wissing Schnitzel 3-gangen diner. Ook kunnen de twee soorten vlees gecombineerd worden en deze worden dan op schalen uitgeserveerd.

Wissing 3-gangen diner Spiessbraten:
Vooraf vers getrokken “Rindfleischsuppe” (rundvleessoep) in soepterrines uitgeserveerd met mandje stokbrood en kruidenboter, hoofdgerecht: “Spiessbraten”, zacht gegaard vlees in lekkere bruine jus, gebakken aardappeltjes, frites met mayo en diverse seizoensgroenten. Als toetje vers gemaakte “Aardbeien Panna Cotta”.

Wissing Schnitzel 3-gangen diner:
Vooraf vers getrokken tomatensoep in soepterrines uitgeserveerd met mandje stokbrood en kruidenboter, hoofdgerecht een overheerlijke “Schnitzel” met diverse sausjes, gebakken aardappelen en frites met mayo, rauwkost en een seizoensgroente. Na een fris toetje met twee bollen ijs slagroom en vruchtjes.

Om 18.45 uur vertrekken we weer naar huis en kunnen we terugkijken op een bijzonder mooie dag.

Prijs bij minimaal 30 personen vanaf € 43,50 p.p. all inclusive
12.45 – 18.45 uur

Inclusief:

  • Luxe koffietafel met kroket;
  • Smokkel- en commiezenroute o.l.v. gids;
  • Bezoek barokke kerkje met uitleg;
  • Wissing 3-gangen diner.

Exclusief:

  • de kosten van het vervoer per touringcar.

Natuurlijk kan het programma, de tijden en de bovengenoemde verzorging worden aangepast, zoals u het hebben wilt. Prijzen op aanvraag.

Interesse in deze dagtocht?