Home 9 Groepsdagtochten 9 Duitsland 9 DLD001 – Dagtocht De Koning van Oldenkott

DLD001 – Dagtocht De Koning van Oldenkott

Tijdelijk niet uitvoerbaar i.v.m. wegvallen gids!

Oldenkott, een vlek op de landkaart, gelegen direct aan de Nederlands/Duitse grens vlakbij Alstätte/Ahaus. Het is er tegenwoordig oh zo stil, maar dat was niet altijd zo. Tot ver in de 19e eeuw was het gehucht het commerciële centrum van een groot gebied aan beide zijden van de grens. Tegenwoordig staan er nog een paar huizen, de kerk en het oudste gebouw, een boerderij met later de functie van een herberg, nu een restaurant. De oeroude “helweg” (handelsweg) liep via Münster- Alstätte – Oldenkott en verbond het Duitse achterland met de Nederlandse steden in het westen. Al gauw verrees bij de boerderij met herberg een eigen bierbrouwerij, een drankstokerij en een winkeltje in koloniale waren. Het verhaal begint in 1765. De zevenjarige oorlog in Duitsland was net voorbij, met als gevolg een sterke opleving van het handelsverkeer. Hendrik Oldenkotte, ofwel “Henne” zat bij het openhaardvuur in de gelagkamer en zag dat de zaken voorspoedig gingen. Het zat er vol met kerels van allerlei pluimage, smokkelaars, commiezen en zelfs een koerier van de bisschop van Münster. De rest van het verhaal hoort u van de lakei (gids) van “de Koning van Oldenkott” die met uw eigen bus een mooie rondrit maakt door de grensstreek van de Hertogdom van Gelre en het Bisdom van Münster.

Programma:

Nadat u uit uw woonplaats bent vertrokken, rijdt u naar Alstätte-Ahaus 8 km over de grens bij Enschede naar Dorfgasthof Wissing. Om 12.30 uur wordt het tijd om te gaan lunchen. Het personeel van Dorfgasthof Wissing heeft de tafels al ingedekt voor een uitstekend verzorgde koffietafel met kroket. Rond 13.45 uur staat de gids op u te wachten voor de rondrit door het “Koninkrijkje van Oldenkott”. We stappen in uw eigen bus en maken een leuke rondrit door het prachtige Nederlands/Duits grensgebied, waar onze welbespraakte gids u zal boeien met zijn boeiende verhalen en leuke anekdotes die zich hebben afgespeeld tussen 1765 en 1780 toen “Henne” de ongekroonde Koning van Oldenkott was in deze nu zo verstilde streek. Als we om 16.00 uur terug zijn in Alstätte kunt u een versnapering nemen (eigen rekening), bij zonnig weer kan dat op het mooie buitenterras. Klokslag 17.00 uur serveert de kok en zijn keukenbrigade u een bijzonder drie gangen diner, “het Koningsdiner”: vooraf heldere vers getrokken “Rindfleischsuppe” (rundvleessoep) met mandje stokbrood en kruidenboter. Hoofdgerecht “Spiessbraten”, zacht gegaard vlees in lekkere bruine jus geserveerd met diverse seizoen groenten, gebakken aardappeltjes en frites met mayo. Als nagerecht vers gemaakte “Aardbeien Panna Cotta”. Om 18.45 uur vertrekken we weer naar huis en kunnen we terugkijken op een bijzonder mooie dag.

Prijs bij minimaal 30 personen vanaf € 42,50 p.p. all inclusive
12.30 – 18.45 uur

Inclusief:

  • Luxe koffietafel met kroket;
  • Rondrit Koning van Oldenkott met gids;
  • Wissing 3-gangen Koningsdiner.

Exclusief:

  • de kosten van het vervoer per touringcar.

Natuurlijk kan het programma, de tijden en de bovengenoemde verzorging worden aangepast, zoals u het hebben wilt. Prijzen op aanvraag.

Interesse in deze dagtocht?