DLD001 - Dagtocht De Koning van Oldenkott

Dagtocht De Koning van Oldenkott bij minimaal 30 personen voor € 40,50 p.p. all inclusive.

Aankomst 10.30 uur koffierestaurant in Borculo, Wilp Achterhoek of Hengelo. Vertrek 18.45 uur uit Alstätte/Ahaus.

 

Oldenkott, een vlek op de landkaart, gelegen direct aan de Nederlands/Duitse grens vlakbij Altstätte/Ahaus. Het is er tegenwoordig oh zo stil, maar dat was niet altijd zo. Tot ver in de 19e eeuw was het gehucht het commerciële centrum van een groot gebied aan beide zijden van de grens. Tegenwoordig staan er nog een paar huizen, de kerk en het oudste gebouw, een boerderij met later de functie van een herberg, nu een restaurant. De oeroude “helweg” (handelsweg) liep via Münster - Alstätte - Oldenkott en verbond het Duitse achterland met de Nederlandse steden in het westen. Al gauw verrees bij de boerderij met herberg een eigen bierbrouwerij, een drankstokerij en een winkeltje in koloniale waren. Het verhaal begint in 1765. De zevenjarige oorlog in Duitsland was net voor bij, met als gevolg een sterke opleving van het handelsverkeer. Hendrik Oldenkotte, ofwel “Henne”, zat bij het openhaardvuur in de gelagkamer en zag dat de zaken voorspoedig gingen. Het zat er vol met kerels van allerlei pluimage, smokkelaars, commiezen en zelfs een koerier van de bisschop van Münster. De rest van het verhaal hoort u van de lakei (gids) van “de Koning van Oldenkott” die met uw eigen bus een mooie rondrit maakt door de grensstreek van de Hertogdom van Gelre en het Bisdom van Münster.

Lees meer: DLD001 - Dagtocht De Koning van Oldenkott

DLD002 - Middagtocht De Koning van Oldenkott

Dagtocht De Koning van Oldenkott bij minimaal 30 personen voor € 19,50 p.p. all inclusive.

Aankomst 12.15 uur te Alstätte. Vertrek 16.45 uur uit Alstätte/Ahaus.

 

Oldenkott, een vlek op de landkaart, gelegen direct aan de Nederlands/Duitse grens vlakbij Alstätte/Ahaus. Het is er tegenwoordig oh zo stil, maar dat was niet altijd zo. Tot ver in de 19e eeuw was het gehucht het commerciële centrum van een groot gebied aan beide zijden van de grens. Tegenwoordig staan er nog een paar huizen, de kerk en het oudste gebouw, een boerderij met later de functie van een herberg, nu een restaurant. De oeroude “helweg” (handelsweg) liep via Münster - Alstätte - Oldenkott en verbond het Duitse achterland met de Nederlandse steden in het westen. Al gauw verrees bij de boerderij met herberg een eigen bierbrouwerij, een drankstokerij en een winkeltje in koloniale waren. Het verhaal begint in 1765. De zevenjarige oorlog in Duitsland was net voor bij, met als gevolg een sterke opleving van het handelsverkeer. Hendrik Oldenkotte, ofwel “Henne”, zat bij het openhaardvuur in de gelagkamer en zag dat de zaken voorspoedig gingen. Het zat er vol met kerels van allerlei pluimage, smokkelaars, commiezen en zelfs een koerier van de bisschop van Münster. De rest van het verhaal hoort u van de lakei (gids) van “de Koning van Oldenkott” die met uw eigen bus een mooie rondrit maakt door de grensstreek van de Hertogdom van Gelre en het Bisdom van Münster.

Lees meer: DLD002 - Middagtocht De Koning van Oldenkott

DLD003 - Verkorte Smokkel- en Commiezen route Alstätte

Verkorte Smokkel- en Commiezen route Alstätte bij minimaal 30 personen voor € 37,50 p.p. all inclusive.

Aankomst 12.30 uur te Alstätte. Vertrek 18.45 uur uit Alstätte-Ahaus.

 

De grensstreek bij Rekken en Oldenkott tussen Nederland en Duitsland heeft iets mysterieus. In 1992 verdween de grenscontrole tussen Nederland en Duitsland. Voor de bewoners aan de grensstreek was smokkelen heel gewoon. Smokkelde je zelf niet, dan wist je er wel van. Kon je de eindjes maar net aan elkaar knopen? Dan was smokkelen een manier op het op te lossen. Niet geheel zonder gevaar trouwens. Smokkelaars bedachten elke keer weer iets nieuws om de grenswachters om de tuin te leiden, maar die waren ook niet van gisteren en speelden daar handig op in. Dat levert heel veel spannende verhalen en grappige anekdotes op.

Lees meer: DLD003 - Verkorte Smokkel- en Commiezen route Alstätte

DLD004 - Verkorte Smokkel- en Commiezen route met koffietafel

Verkorte Smokkel- en Commiezen route Oldenkott bij minimaal 30 personen voor € 19,00 p.p. all inclusive.

Aankomst 12.30 uur te Alstätte. Vertrek 17.00 uur uit Alstätte-Ahaus.

 

De grensstreek bij Rekken en Oldenkott tussen Nederland en Duitsland heeft iets mysterieus. In 1992 verdween de grenscontrole tussen Nederland en Duitsland. Voor de bewoners aan de grensstreek was smokkelen heel gewoon. Smokkelde jezelf niet, dan wist je er wel van. Kon je de eindjes maar net aan elkaar knopen? Dan was smokkelen een manier op het op te lossen. Niet geheel zonder gevaar trouwens. Smokkelaars bedachten elke keer weer iets nieuws om de grenswachters om de tuin te leiden, maar die waren ook niet van gisteren en speelden daar handig op in. Dat levert heel veel spannende verhalen en grappige anekdotes op.

Lees meer: DLD004 - Verkorte Smokkel- en Commiezen route met koffietafel