Individuele busdagtocht Achterhoek herdenkt 75 jaar vrijheid

Vertrekdata:
Nieuwe data volgen na
1 juni 2020 ivm Coronavirus.
Tijden:

Vertrek: 12.30 uur

Einde: ca. 18.30 uur

Opstapplaats:

Shortgolf Berkelland

Vunderinkslaan 3

7151 AT Eibergen

Alleen te boeken via: TIP in Eibergen, Grotestraat 59, 7151 BB Eibergen. Tel: 0545-471911

GD004 Logo 75 jaar vrijheid

Precies 75 jaar geleden lag een groot gedeelte van Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Eind maart 1945 vallen de geallieerde eenheden het grondgebied in de Achterhoek aan. Na hevige gevechten wordt hier de weg vrij gemaakt om de rest van Nederland te bevrijden. Op 5 mei 1945 wordt in Hotel de Wereld in Wageningen de overgavebevelen getekend voor de Duitse troepen in Nederland door de Duitse Generaal Blaskowitz en de Canadese generaal Foulkes en is Nederland eindelijk vrij na 5 jaar bezetting en oorlog.

 

Met deze bijzondere dagtocht staan we stil bij de oorlog en vieren we in de Achterhoek dat we samen in 75 jaar vrijheid leven. Tijdens deze tocht rijden we met onze goed geïnformeerde gids langs plaatsen waar stil wordt gestaan bij degene die zich voor het herwinnen van onze vrijheid hebben ingezet. Langs gebieden waar indringende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Plekken aan de “andere” kant van de grens bijvoorbeeld waar soldaten ver van huis hebben gevochten. Natuurlijk zijn de verhalen en anekdotes vaak met een traan maar ook met een lach. Daarnaast aandacht voor ‘littekens’ die er zijn tot aan de huidige dag in het leven van mensen aan weerszijden van de grens en het besef dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

Programma individuele boekingen:
12.30 uur Ontvangst deelnemers door onze gids bij Shortgolf Berkelland, Vunderinkslaan 3, 7151 AT Eibergen, met koffie met broodje kroket en een toefje salade. Aansluitend vertelt onze gids u het een en ander over de oorlog en de bevrijding en laat hij u nog wat oorlogsschade zien. 
13.45 uur Stappen we in de touringcar en krijgt u een mooie rondrit door de Gemeente Berkelland en Kreis Borken, waarbij onze gids allerlei wetenswaardigheden vertelt over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en het leven aan beide zijden van de grens in de afgelopen 75 jaar in vrijheid. Er worden een of twee stops gehouden om relevante zaken te bekijken.
16.45 uur Zijn we teruggekeerd bij Shortgolf Berkelland. U kunt nog even rustig rondkijken of eventueel een consumptie gebruiken.
17.15 uur Als afsluiting bieden wij u een goed verzorgd 3-gangen bevrijdingsdiner aan, bestaande uit: als voorgerecht kippensoep met een mandje stokbrood met boter, als hoofdgerecht Beef Wellington met rundergehakt, 2 seizoensgroenten, gebakken aardappeltjes en frites met mayo en als nagerecht is er aardbeienbavarois.
18.30 uur Onze gids neemt afscheid van u, waarna u huiswaarts keert.

Compleet arrangement inclusief:
Alléén vervoer en gids
  • koffie met een broodje kroket;
  • entree museum 't Vunderink;
  • kosten van de gids voor uitleg en begeleiding;
  • 3-gangen bevrijdingsdiner;
  • vervoer per touringcar.
  • kosten van de gids voor uitleg en begeleiding;
  • vervoer per touringcar.

€ 45,00 p.p.*

€ 25,00 p.p.*

 

* Exclusief reserveringskosten TIP à € 3,50 per boeking.

 

Indien de Tip in Eibergen tijdens kantooruren niet bereikbaar is, kunt u bij uitzondering ook bellen met de Dagtochtencentrale 06-51430066